21 February

Youtube marketing – Hoe maak je gebruik van video?

Dagelijks worden er 4 miljard (!) Youtube filmpjes bekeken. Van de lollige filmpjes tot aan doe-het-zelf filmpjes. Het belang van goede filmpjes wordt steeds belangrijker en hoe deze in de zoekmachine van zowel Youtube als Google verschijnen ook. Alleen dan worden jouw filmpjes bekeken.
Google laat in zijn top 10 steeds vaker filmpjes zien, zie onderstaand voorbeeld. Ik heb gezocht op ‘motorrijles’.

Hoe werkt rankings in Youtube?

Zowel Google als Youtube indexeert Youtube filmpjes eigenlijk hetzelfde. Dit betekent dat beide waarde hechten als een Youtube filmpje aan de volgende drie criteria voldoet:

  • Goede titel; zegt de titel iets over het filmpje en zit een zoekterm in de titel? Denk daarom goed na over de titel
  • Beschrijving (description); Je kan bij het uploaden van jouw filmpje ook een beschrijving mee geven. Zorg ervoor dat je de juiste zoektermen in jouw beschrijving staan
  • Populariteit; is jouw filmpje interessant genoeg? Dan kan het maar zo zijn dat andere websites het zelf gaan plaatsen. Vaak moet je zelf actief op zoek gaan naar websites om dit te laten plaatsen. Dit kost vaak veel tijd.

Verkeersschool de Hoog

Even een concreet voorbeeld. Twee dezelfde soort filmpjes, maar anders opgezet en de views van het filmpje schelen ook behoorlijk.
De film van Verkeersschool de Hoog heeft een betere omschrijving en de titel is daarbij beter. Ook hier is het mogelijk verbetering door te voeren. Filmpjes opdelen in de handelingen, waardoor de filmpjes korter, kleiner en specifieker worden. Daarnaast kan de link die nu gebruikt worden ook als hyperlink ingezet worden, zodat mensen direct naar de website kunnen gaan.
Maar het filmpje heeft in deze vorm al meer dan 20.000 (potentiele) klanten benaderd.

Autorijschool Blok-Huls

De filmpjes van Autorijschool Blok-Huls heeft een even grote potentie. Dat is goed te zien bij de youtube-filmpjes waarbij een beschrijving is geplaatst. Deze zijn 6 tot 7 keer beter bekeken. Onderstaande screenshot laat zien dat er in het filmpje van Blok-Huls geen beschrijving en geen link naar de website staat. De filmpjes zouden veel beter bekeken gaan worden als ze een goede omschrijving (description) krijgen. De titels zitten er al wel goed in.

Voor beide geldt dat zij de filmpjes zelf niet op hun website gebruiken. Dit zou prima kunnen om de bezoekers alvast voor te bereiden op de motorrijlessen en om de video’s “populairder” te maken.

Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder.

Yasser Dehnavi
eigenaar Crowdmedia | online marketing | content marketing | social media | snowboard | Zwolle | papa | hardlopen
Terug