
Geen inspiratie? Of zie je juist door de bomen het bos niet meer? Met deze brainstormtechnieken brengen jij en je collega’s jullie creatieve brein helemaal in de flow. Dan schud je die ideeën zo uit je mouw en kun je ze daarna meteen op een rijtje zetten.
Brainwriting.
Is het bij jullie (net als bij ons) áltijd chaos op kantoor en ben je toe aan rust? Dan is brainwriting de ideale techniek. Het staat ook wel bekend als ‘brainstormen in stilte’. In plaats van alle ideeën door de ruimte te roepen, schrijft iedereen zijn/haar ideeën op papier. Deze worden na een paar minuten doorgegeven aan de persoon naast je. Die leest jouw ideeën, krijgt een dosis nieuwe inspiratie en schrijft de nieuwe ideeën er weer onder. Doe dit net zo lang tot je het blaadje waarop je begonnen bent weer terug hebt. Hartstikke handig als je niet zo hard kan schreeuwen als de rest van je collega’s en ook een stuk minder chaotisch.
Brainsketching.
Geen zin om met woorden te werken? Zoals de naam al doet vermoeden… hier wordt getekend! Door het visualiseren van je ideeën, trigger je een andere manier van denken. En nee, je hoeft hier echt geen kunstenaar voor te zijn. Verder werkt ‘ie precies hetzelfde als de vorige. Je tekent je ideeën, die tekeningen geef je weer door en vul je aan, net zo lang tot je ieders tekeningen hebt bekeken. Dan is het tijd om de ideeën te bespreken en kunnen de eerste knopen worden doorgehakt.
Six thinking hats.
Bij ‘Six thinking hats’ ga je de discussie aan met je collega’s. Iedereen krijgt een gekleurd hoedje op – of je doet alsof – en elke hoed representeert een eigen perspectief. De hoed die je op hebt, bepaalt dus jouw rol in de discussie. Heb je de blauwe hoed op? Dan is het jouw taak om op de feiten te letten. Word de zwarte hoed op je hoofd gezet? Helaas pindakaas, je bent de pretbederver. Je ziet beren op de weg en moet je focussen op alle minpunten van het onderwerp. Je kunt natuurlijk de zes bestaande hoeden opzoeken, maar je kunt ook zelf iets bedenken.
Forced connections.
Cupido, eat your heart out! In deze techniek draait het allemaal om koppelen. Pak een tas vol gekke items of schrijf allerlei woorden op het bord. Probeer vervolgens twee items/woorden aan elkaar te koppelen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld: een stoel en een boekenkast. Je kunt in je stoel zitten en een boek lezen, maar verder hebben deze twee objecten weinig met elkaar te maken. Hieruit kan bijvoorbeeld wel het idee ontstaan om een stoel te ontwerpen waar een boekenkast in is verwerkt. Hier komen misschien niet meteen de briljantste oplossingen uit voor het probleem, maar het brengt wel iedereen in een creatieve bui! Kun je vervolgens met een frisse blik naar je probleemstelling kijken.
Alter ego.
Altijd al door het leven willen gaan als je idool of in de huid willen kruipen van je favoriete superheld? In deze brainstormtechniek kun je het zo gek niet bedenken. Hoe zou Spiderman ‘de communicatieprocessen’ naar een hoger niveau tillen? En wat zou Beyoncé doen in deze situatie? Je kan kiezen voor een karakter wiens kwaliteiten perfect matchen met het onderwerp, of juist voor iemand die er geen kaas van gegeten heeft.
ABC brainstorming.
Ook zo’n hekel aan ABC’tjes op feestjes? Mooi, wij ook. Daarom nu eens op een andere manier. Alle ideeën die je bedenkt, moeten beginnen met de letters uit het alfabet. Dus ben je aan het brainstormen over hoe je een grote doelgroep bereikt? Dan staat de ‘A’ misschien wel voor ‘aantrekkingskracht’. Zo ga je door tot je het hele alfabet langs bent geweest. Je kunt er zelfs een wedstrijdje van maken. Met deze techniek denk je sneller out-of-the-box en verrijk je meteen je woordenschat.
Welke brainstormtechniek je ook kiest, geef jezelf de ruimte om vrijuit te denken. Het kan niet gek genoeg en foute ideeën bestaan niet. Ga buiten je comfortzone. Daarna begint het afstrepen en maak je de plannen concreter. Go for it!