Bescherm jij je mental health?

26 oktober 2020
Contentmarketing

Werk je veel met social media? Dan sta je eigenlijk altijd ‘aan’. Of het nou voor je werk is of privé, je bent er 24/7 mee bezig. Gecombineerd met een lichte lockdown, thuiswerken met de hele familie en alle paniek die hierbij komt kijken, is het belangrijk om ook aan self-care te denken! Het is belangrijker dan ooit om tijd met jezelf door te brengen en even wat minder te loeren op je scherm. Deze tips zullen je daarbij helpen.

Tip 1 – Check regelmatig jouw werkdruk.
Een burn-out? Dat zal mij nooit gebeuren! Herken je dit? Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hen dit nooit zal overkomen. En toch gebeurt het, kijk maar eens goed om je heen.  

Wil je een burn-out voorkomen, dan is het belangrijk om af en toe even de druk op je werk te checken. Hoe ga je? Ben je te druk? Zijn je taken en to-do-lijstjes te overzien? Door dit te doen creëer je overzicht voor jezelf en het kan je helpen om prioriteiten te stellen. Wanneer je weet wat je ongeveer aan workload kunt redden per week, krijg je ook de duidelijkheid voor jezelf wanneer je een keer ‘nee’ moet zeggen. 

Tip 2 – Bewaak je schermtijd op alle apparaten.
De gemiddelde internetgebruiker is zes uur en 43 minuten per dag online. Ben je voor je werk ook nog eens bezig met social media, dan kunnen deze cijfers nog weleens ver oplopen. Merk je dat je te veel op je telefoon zit en wil je hier vanaf? Dan zijn er een paar dingen die je voor jezelf kunt doen:

  • Limieten instellen op bepaalde apps. Stel bijvoorbeeld in dat je op socialmedia-apps maar één uur per dag, per app, mag spenderen.
  • Moment-app. Met deze app op je telefoon kom je er precies achter hoeveel tijd jij op welke app zit. 
  • Neem ook regelmatig een pauze van je computerscherm. Los van je telefoon, zal je voor je werk misschien bijna acht uur per dag naar dit grotere scherm kijken. Ga bijvoorbeeld in iedere pauze naar buiten om een stukje te lopen, of lees een stukje uit de krant of een tijdschrift. Focus je even ergens anders op dan een scherm. 
  • Zet je notificaties uit of stel een bedtijd in voor je telefoon. Heb je de neiging om laat in bed nog je mail te checken, Instagram door te scrollen of het nieuws te lezen op dat kleine scherm? Zorg ervoor dat je ‘s avonds voor het slapen gaan niet meer gestoord wordt door dat apparaat met allerlei notificaties.
  • Big challenge: leg je telefoon in een andere kamer voordat je aanstalten maakt om naar bed te gaan! Kun jij het?

Tip 3 – Maak tijd vrij voor qualitytime met niemand minder dan JEZELF!
Wil je het hectische en drukke werkleven aankunnen, dan is het des te belangrijker om eerst tijd te maken voor jezelf.

‘You can’t pour from an empty cup.’

Dit hoeft niet meteen een dure vakantie of een saunadag te zijn, maar self-care kun je vinden in de kleinste dingen. Ontdek welke dingen jou rust geven, zónder scherm. 

  • Plan iedere dag een meditatiemoment in voor jezelf. Het neemt maar tien minuten van je dag in beslag, maar in deze tien minuten ben je er even helemaal voor jezelf. Het is bewezen dat mediteren helpt bij het verminderen van depressies, angst, stress en een hoge bloeddruk. 
  • Neem tijd voor de dingen waar jij blij van wordt. Werk je in deze periode veel thuis? Dan is het al helemaal belangrijk dat je dit doet.

Tip 4 – Neem een socialmedia-break.
Komt alles je de neus uit, dan heb je altijd nog de keuze om er even helemaal mee te stoppen. Kun je er voor je werk niet omheen om bezig te zijn met social media? Zorg er dan voor dat je in je vrije tijd en in de weekenden niet met je privé-account(s) bezig bent. Desnoods verwijder je (tijdelijk) apps op je telefoon of misschien ben je zo rigoureus dat je je hele account verwijdert op Instagram.  

Al met al een paar nuttige tips om je geestelijke gezondheid te bewaken. Denk je misschien: ‘Wat een flauwekul, ik draaf gewoon door!’ Dan is er een kans dat je een keer tegen de muur aan gaat lopen. Zorg voor je eigen momenten. Me-time, self-care of qualitytime: hoe je het ook wilt noemen! Dit hoef je niet alleen te doen, maar het kan ook qualitytime met vrienden zijn. Plan deze momenten in, want dan kun je de rest van de tijd ook voluit blijven schitteren!