
Dat mensen op social media zitten is geen verassing meer. Dat mensen hier hun mening delen ook niet. Maar wat kunnen de gevolgen op social media zijn van onze opmerkingen en horen we eigenlijk niet allemaal bij de zogeheten ‘call-out culture’, beter bekend als ‘cancel culture’? Misschien dat je daar na het lezen van deze blog toch aan toe moet geven…
Let’s cancel it.
Wat is cancel culture?
Cancel culture kan het beste als volgt worden omschreven:
“Een modern internet fenomeen waarbij een persoon of merk wordt uitgesloten/verbannen na aanleiding van twijfelachtige uitspraken of acties.”
Het gaat vaak om bekende personen of merken. Hierdoor zijn gebeurtenissen die cancel culture oproepen vaak groot in het nieuws en trending op social mediakanalen zoals Twitter of Instagram. Hashtags als #IsOverParty of #Cancel zijn hier bekende voorbeelden van. De gevolgen zijn vaak van grote omvang. Hele carrières komen tot hun einde, idolen worden vijanden en duizenden, soms miljoenen fans keren zich tegen een merk of persoon. De invloed van het publiek is groter dan ooit en bekende mensen en merken zijn op hun hoede voor een nieuw schandaal.
Maar goed, hoe zit cancel culture er in de praktijk nu eigenlijk uit? Wat maakt cancel culture de nachtmerrie van elk bekend persoon of merk? Hier volgen een aantal bekende voorbeelden die het allemaal nog wat duidelijker maken.
Een aantal bekende voorbeelden
Het eerste voorbeeld is wellicht de meest bekende: #metoo. Gaat er al een lampje branden? Bekende en invloedrijke mannen uit Hollywood staan vaak centraal bij deze hashtag. Denk hierbij aan Harvey Weinstein, R. Kelly, Kevin Spacey en Bill Cosby. Zij werden door meerdere vrouwen aangeklaagd voor seksueel misbruik, die uiteindelijk de hashtag #metoo in het leven riep. Cancel culture deed hier z’n aantrede en de gebeurtenissen zijn één van de eerste publieke cancelations. De mannen die werden aangeklaagd werden massaal ontvolgd, kregen duizenden (vaak haatdragende) opmerkingen naar zich toe gegooid en hun hele carrière kwam, voordat er ook maar een rechtbank aan te pas kwam, al ten einde. Hun tv-shows of muziek werden verwijderd van streamingdiensten, samenwerkingen met merken werden per direct stopgezet en ga zo maar door. Bedrijven en talkshows speelden massaal in op de gebeurtenissen en gaven de gebeurtenissen nog meer lading.
Een tweede voorbeeld zijn de homofobe tweets van Kevin Hart die in 2018 aan het licht kwamen. De tweets werden door Hart tussen 2009 en 2011 geplaatst, waar hij grapte over de LGBTQ-groeperingen en over het hebben van een homoseksuele zoon. Deze tweets en uitspraken die hij tijdens zijn comedyshows deed, schoten bij velen in het verkeerde keelgat en de hashtag #HartIsOverParty werd al snel wereldwijd trending. Het resultaat? Het commentaar was zo hevig dat naast het verliezen van vele volgers, hij uiteindelijk besloot af te zien van het presenteren van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars.
Een derde voorbeeld komt uit de vloggerswereld op YouTube. Beauty gurus James Charles en Tati Westbrook kwamen in 2019 in opspraak, nadat Westbrook een video op haar kanaal zette. In deze video zet ze James Charles op z’n plek. Zo noemt ze hem onder andere een ‘sexual predator’ en gebruikte hij volgens haar zijn bekendheid op een negatieve manier. De video, inmiddels verwijderd, werd meer dan 48 miljoen keer bekeken. Als gevolg verliest Charles maar liefst 3 miljoen abonnees binnen 72 uur op zijn YouTube-kanaal, een nog nooit eerder vertoonde gebeurtenis op YouTube. Daartegenover staat een ander nog nooit eerder vertoonde gebeurtenis, het levert Westbrook namelijk een verdubbeling van haar aantal abonnees op. Ze gaat van 5 miljoen naar 10 miljoen abonnees binnen 72 uur.
Een aantal dagen later uploadde Charles een video met zijn kant van het verhaal. Deze video heeft meer dan 48 miljoen weergaven en zo snel als de mensen zich tegen hem keerde, zo snel kwamen ze weer terug. Binnen no-time kreeg de YouTuber miljoenen abonnees terug en heeft inmiddels meer abonnees dan ooit tevoren.
Conclusie cancel culture
Cancel culture is een beweging waar je als merk of persoon niet meer omheen kunt. Mensen hebben een gevoel van vrijheid en delen daardoor hun mening via social media. Dit resulteert in grootschalige, bijna protestacties tegen verschillende merken en personen, de zogeheten cancel culture. Maar, om de blog positief af te sluiten, dit kan ook de andere kant op gaan. Zo zijn er vele voorbeelden van merken en personen die juist massaal support krijgen en hun hele carrière in een korte tijd zien opbloeien. Maar dat bewaren we voor een andere blog…