Een contentserie voor a.s.r. en Repair Café.
Tweede levens mogen ook weleens een felicitatie krijgen.


Weleens een Repair Café bezocht? Dit übersympathieke burgerinitiatief stimuleert mensen hun spullen te laten repareren in plaats van nieuw te kopen. Bij a.s.r. wilden ze hun Instagram- en Facebookpagina inzetten om Repair Café wat meer aandacht te geven. Of wij een toffe contentserie konden bedenken. Say no more! Wij ontwikkelden er eentje waarvan je groengezinde hart geheid volloopt.
De vraag.
‘Dit is de tijd van doen’ is het credo van a.s.r. Maar wat kun je allemaal doen om de wereld schoner te houden en een beetje mooier te maken? Nou, een Repair Café bezoeken bijvoorbeeld. Op deze maandelijks georganiseerde bijeenkomsten in buurthuizen kun jij je kapotte fiets, tv of jurk gratis laten repareren. En da’s veel beter dan weggooien en een nieuwe kopen. De stichting is in 2009 opgericht en inmiddels vind je overal ter wereld Repair Cafés. Maar succes kan altijd groter. En a.s.r. wil daar graag een steentje aan bijdragen. Met een contentserie waarmee ze Repair Café in een duurzaam zonnetje konden zetten. En aan meer bezoekers konden helpen. De briefing? Een Excel-bestand!
Onze aanpak.
Yes! Een Excel-bestand in onze mailbox! Je kunt ons geen groter plezier doen. Staan die Excel-sheets ook nog vol met cijfers, dan kan ons geluk helemaal niet op. Nu denk je misschien dat we sarcastisch zijn (want welke gek wordt er blij van Excel?). Maar voor de verandering zijn we dat niet: de cijfers vormden de ruggengraat van ons idee. Ze gingen namelijk over alle producten die Repair Café voorbij heeft zien komen de laatste jaren. Van tosti-ijzers, koffieapparaten en lampen tot rollators, Furby’s en zwembroeken. Bij elk product konden we zien hoeveel ervan gerepareerd waren en hoeveel niet. Allemaal producten waarvan de eigenaar ze en tweede leven gunde.
De uitwerking.
Ook tweede levens verdienen een felicitatie, vonden wij. Dus feliciteerden we iedereen die met succes een klok of knuffel heeft laten repareren met het tweede leven van dat product. In korte animaties noemden we de mensen bij naam en vertelden we en passant hoeveel exemplaren er zijn gerepareerd. Zo konden we een heel jaar lang elke maand één product centraal stellen. Daarmee vertel je niet alleen iets over het aantal bezoekers, maar ook over de verscheidenheid van de producten die worden meegebracht. De serie loopt nog steeds, over de resultaten kunnen we dus nu niet zoveel zeggen. We weten pas écht wat de serie heeft opgeleverd als er volgend jaar een nieuw Excel-bestand in onze mailbox verschijnt. Met nieuwe reparatiecijfers. En nieuwe producten die een tweede leven hebben gekregen.