
Met haar laatste Instagram-post ‘welke bontje past bij mij’ won Famke Louise niet bepaald iedereens hart als het ging om sympathie voor dierenleed. Zeker niet toen bleek dat dezelfde post zich gedecoreerd zag met de foto van een nonchalant struinende Famke omringd door de huiden van gedode nertsen op een Chinese bontmarkt.
De verassende plottwist kwam toen bleek dat het bericht juist was gepost om de nodige hype te creĂ«ren voor haar nieuwe videoland-documentaire Bont Girl. In deze nieuwe documentaire brengt Famke samen met Bont voor Dieren de naakte waarheid achter de bontindustrie aan het licht. Maar wacht… Hebben we het niet over dezelfde Famke die zich in 2017 nog in dierenhuiden hulde tijdens de fashionweek?Â
Als een commercieel meesterbrein lijkt Famke met recht haar pr-strategie volledig in de hand te hebben. De vraag die meer mensen zich waarschijnlijk stellen, is zij werkelijk zo briljant of hebben anderen hiermee van doen? Dit laatste lijkt eerder voor de hand te liggen.
Een snelle terugblik naar 2018 en Famke wist met haar videoclip Vroom en haar frequente vertoon van het dragen van bont een Dom Bontje Award in de wacht te slepen. Haar toenmalige pr-team had waarschijnlijk vanaf dat moment met smart hun plek achter de tekentafel plaatsgenomen. “Ik ga nooit meer bont dragen” zou de inmiddels bekende tagline worden van haar kruistocht tegen de bontindustrie.Â
Het idee achter de documentaire is vanaf een afstand bekeken een briljante zet. Bont voor dieren heeft met deze documentaire een manier gevonden om de bontindustrie bij een grote doelgroep onder de aandacht te brengen. Famke en consorten cashen in karma-punten en ad-opbrengsten. Maar misschien nog wel het belangrijkst is de uiteindelijke winst voor de wasbeerhondjes. Pr kan dus blijkbaar ook staan voor het weten te creëren van een perfecte realiteit.