
Typefouten, taalfouten, spelfouten… Het schrijven van goede content is best lastig. Ook jij komt vast weleens teksten tegen met een d’tje of t’tje te veel of te weinig. Maar hoe belangrijk is een foutloze tekst eigenlijk?
Tenenkrommend
Stel je leest een blog. Zoals deze. Vind jij het dan ook zo tenenkrommend als er een schrijffout in staat? Nou, wij wel. Terwijl een whatsappbericht naar een goede vriend best een typefoutje mag hebben, is juist taalgebruik in de zakelijke wereld erg belangrijk. Een deuk in je imago door een spelfout? Dat wil je niet. Zorg er dus voor dat je websiteteksten en e-mails kloppen.
Check, check, dubbelcheck
Niet iedereen beheerst de Nederlandse taal perfect. Hoor jij daarbij? No worries, laat je teksten checken door iemand die het Groene Boekje van binnen en buiten kent. Diegene kan de tekst checken op schrijffouten en leesbaarheid, maar ook feedback geven op de inhoud.
Print het uit!
Zelfs als je zelf een heuse taalnazi bent, is het handig om je content te (laten) controleren. Een tip: print de tekst uit! Vaak heb je de tekst al minstens 5 keer op het scherm doorgelezen en lees je simpelweg over de fouten heen. Een geprinte tekst lees je op een andere manier, waardoor je er meer fouten uit haalt.
Voorkomen is beter dan genezen
Sommigen vinden correct taalgebruik niet belangrijk, zolang de boodschap maar overkomt. Maar, komt die boodschap wel goed over als het vol staat met fouten? En word je nog wel serieus genomen? Waarschijnlijk niet. Je kunt maar beter voorkomen dat je lezers worden afgeleid door fouten. Dan hoef je de lading commentaar en ongevraagd advies ook niet te doorstaan.
Maar: ‘Klanten zoeken toch ook op verkeerd gespelde woorden? Ook zij moeten de pagina kunnen vinden’. Zullen spelfouten dan goed zijn voor de vindbaarheid? In ons andere blog lees je hoe het werkt. Weten hoe je spelfouten kan voorkomen? Download dan ons witpapier.