How to: professionele video’s maken. 🎥

23 oktober 2020
Contentmarketing

Iedereen die social media heeft, ziet ze weleens voorbijkomen. Van die video’s waarvan je denkt: wát een parel! De een shinet nog harder dan de ander. Zo’n video waarvan het lijkt alsof er een professioneel bedrijf is ingehuurd. Maar nee hoor. Het is gewoon je buurvrouw of een oud-studiegenootje. Je denkt bij jezelf: hoe dan? Geen stress en no worries! Wij hebben voor jou de zeven belangrijkste tips op een rijtje gezet, zodat ook jij straks shinet als een échte pro met jouw video’s!

1. Be ready.
Goede voorbereiding is méér dan het halve werk. Je kan niet als een kip zonder kop beginnen te filmen. Je kunt het proberen, maar dat levert je echt geen mooi beeldmateriaal op. Niet doen dus. Wat je wel moet doen, is beginnen met het schrijven van een plan.  

2. Tik een videoplan.
Wat is je doel, wat en wie wil je bereiken en voor welk kanaal ga je de video maken? Heb je al een kanaal in gedachten? Mooi, goed bezig! Houd dan wel rekening met de lengte van de video. Een filmpje op Instagram is namelijk het meest effectief als het tien seconden duurt, maar dit geldt niet voor een YouTubevideo. Bepaal vooraf ook de inhoud. Wil je een Q&A, tutorial of een sfeerimpressie laten zien? Leg het allemaal vast! 

3. SHOTS! SHOTS! SHOTS!
Hier bedoelen we geen tequilashots mee, maar een shotlist. Hierin beschrijf je de scènes voor je video. Jouw script moet ervoor zorgen dat jij een goed beeld krijgt van wat je wilt laten zien. Je hoeft geen lappen tekst te schrijven, maar korte bondige zinnen met kernwoorden. Beschrijf hoeveel shots je per scène gaat schieten en hoelang een shot mag duren. 

4. Film niet alles in één keer.
Met deze tip behoeden wij jou voor veel frustratie en het maken van fouten. Het is simpel: film niet alles in één keer. Film in kleine stukjes en gebruik hiervoor je shotlist. Zo heb je tijdens het monteren in een oogwenk ‘dat ene moment’ supersnel gevonden. Scheelt jou weer tijd, maar vooral frustratie. 

5. Point of view.
Dit is een hele belangrijke: bepaal het camerastandpunt. Om zelfverzekerd over te komen, moet je de camera op ooghoogte zetten. Dat is de ideale positie. Check de ruimte waarin je gaat filmen. Kijk wat een mooie achtergrond is en waar de lichtinval goed is. Beauty hack: natuurlijk licht werkt het beste voor je gezicht. 

6. Een kruis door ruis. 
Ruis is zonder twijfel een van de grootste irritatiefactoren in video’s. Daarom is geluid misschien wel belangrijker dan beeld. Ruis of een blikkerig geluid is een grote no-go in je video. Zorg daarom dat jouw audio on point is. Houd rekening met wind, achtergrondgeluiden en mocht je met je smartphone filmen: zet ‘m op vliegtuigstand. Zo voorkom je getril als je een appje krijgt. 

7. Edit or regret it.
Het monteren en editen van je video is een essentieel onderdeel van het proces. Het is een ‘make or break’ voor je video. Kies daarom een goede app uit om te editen. De volgende apps kun je goed gebruiken:

  • Adobe Rush                         
  • iMovie                                     
  • InShot                                      
  • Quick                                       

Zorg voor passend geluid, denk aan tekst in beeld, de vormgeving en de intro’s en outro’s. Als het goed is, weet je al op welk kanaal of welke kanalen jij jouw video wilt plaatsen. Check vooraf wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle upload. Denk hierbij aan zaken als beeldformaat en bestandstype. 

Ben jij er klaar voor om te shinen als een échte pro? 
Ready, set, action!