Water en vuur, warmte en sneeuw: ze kunnen elkaar niet verdragen. Net zoals een perfectionist en tevredenheid, want kwaliteit en perfectie zijn álles. Het is megavervelend, want het voelt nooit goed genoeg. Terwijl jouw baas en die ene collega naar wie je zo opkijkt jouw werk top vinden! Zonde van al die energie.
Je wilt tegen jezelf kunnen zeggen: “Het is goed zo.” Volgens Remko van der Drift, faalkundige, kun je perfectiestress niet wegnemen, maar er wel op een gezonde manier mee leren omgaan. Lees snel verder! Want aan het einde van deze blog sta je te springen om die ene taak met een goed gevoel af te ronden.
Stressgedachten ontwapenen.
Ontwapenen? JA. Want die stressgedachten kunnen soms net zoveel angst creëren als wanneer er een wapen op jou gericht is. Bij wijze van spreken natuurlijk. Hoe snoer je die schreeuwende gedachten de mond? 🤐 Zet een stapje achteruit en wees je er bewust van dat je te veel aan het nadenken bent én dat dit stress veroorzaakt. Zo kun jij jezelf lostrekken van die gedachten en ze vanaf een afstand bekijken. Je ziet ze nu aankomen, but more important: je kunt ze de schop geven! Maar hoe?
- Probeer stressgedachten te herkennen. Zoek, vind en herken;
- Sta stil bij de emoties die je ervaart wanneer je een stressgedachte hebt en spreek deze hardop uit;
- Vervolgens zet je dat stapje achteruit en plaats je die stressgedachte op afstand. Dit doe je door tegen jezelf te zeggen: “Ik heb de stressgedachte dat…”;
- Nu moet je de afstand vergroten en zeg je hardop tegen jezelf: “Ik merk dat ik de stressgedachte heb dat…”.
💡 Tip: meditatie helpt bij het oefenen om je gedachten leeg te maken.
Fouten maken is oké.
Perfectionisten hebben er een handje van om werk uit te stellen. Want wanneer je iets niet probeert, verpruts je het in ieder geval niet, toch? Wrong! Het is juist heel goed om dingen uit te proberen. Probeer, faal, maak fouten en leer. Dit is een hele belangrijke om te onthouden: fouten maken is oké. Een groei-mindset kan jou helpen om fouten te durven maken. Je ontwikkelt hem zo:
- Focus je op jouw leerproces, niet alleen op het eindresultaat;
- Transformeer kritiek in iets waardevols waar jij van kan leren;
- Probeer iedere dag iets nieuws en reflecteer hierop;
- Bedenk uitdagende gedachten en maak ze realistisch;
- Maak fouten. En wanneer het wel goed gaat, ga jij hier héél lekker op.
Openstellen: the fear of never being good enough.
Dat vervelende, knagende en angstige gevoel dat je niet goed genoeg bent: in de prullenbak ermee! 🗑️ Dit is lastig, we know. Voor deze stap moet je heel bewust kijken naar en voelen naar wat deze angst vanbinnen met je doet. Jouw bewustwording zorgt dat de angst langzaam maar zeker afneemt of zelfs helemaal weggaat! Het leren verdragen van ongemakkelijke situaties is ook een fijne tip. Zoek jouw meest ‘awkward’ situatie op en ga in die situatie bewust om met wat jij denkt en voelt op dat moment.
Positief reageren op fouten. #postivevibesonly ✨
Dus een ander mag fouten maken, maar jij niet? Dit denken veel perfectionisten. Weird! Ook jij mag fouten maken. Want hoe leer je anders iets in het leven? Dat gebeurt grotendeels doordat je fouten maakt. Je moet proberen om positief te reageren op foutjes en dit begint met het accepteren van de situatie zoals hij is. Het is even rot, maar helpt het om daar uren of zelfs dagen in te blijven hangen? Nope! Probeer een positieve twist aan de situatie te geven. Je weet door die fout namelijk hoe iets niet moet en zo kun je verder op ontdekkingsreis naar hoe iets wel moet.
En weet je nog die ene taak waar we het in het begin over hadden? Yes, het is tijd om die erbij te pakken. Probeer, faal, maak fouten, leer en OVERWIN! 💪🏼