IGTV bezwijkt voor horizontale video.

28 juni 2019
Contentmarketing

Sinds de lancering van IGTV in juni 2018 was verticale video een van dé kenmerken van de app. Content in landscape-modus was niet toegestaan. Maar, na heel wat feedback van creators en kijkers, zijn ze hier toch op teruggekomen. 

Waar komt deze verandering ineens vandaan?
Een van de redenen is optimalisatie. Creators die voornamelijk video’s maken voor YouTube, moeten een deel van hun content anders filmen én editen, om het geschikt te maken voor verticale video op IGTV. En dat terwijl ze er vrij weinig voor terug krijgen. Het is namelijk nog niet mogelijk om geld te verdienen met de videocontent, aangezien er geen advertentieruimte beschikbaar is binnen IGTV. Daarbij vinden merken het nog niet interessant genoeg om creators te betalen om ‘long form’-video’s voor het platform te maken. Wel zien de Instagrammers een toename in kijkcijfers sinds het mogelijk is om de IGTV-video’s direct op hun feed te delen. En wat het publiek betreft… Tja die vinden het simpelweg fijner om ‘long-form’-video in landscape-modus te bekijken.

Zou het Instagram nu dan eindelijk lukken?
Instagram zegt dat deze verandering vergelijkbaar is met toen ze de app openstelden voor meer dan alleen vierkante foto’s. Toen zorgde het ervoor dat creativiteit de kans kreeg om te groeien en de betrokkenheid toenam. Ze denken dat dit ook gebeurt met de komst van horizontale video voor IGTV.  Toch blijft IGTV een rivaal van YouTube. Het gebrek aan functies voor het genereren van inkomsten is voor veel creators een beslissende factor om IGTV links te laten liggen. Instagram geeft aan dat de ideeën hiervoor op de tekentafel liggen, maar verder dan dat zijn ze nog niet. Het is een erg ingewikkelde stap om door te voeren in het hele Instagram-ecosysteem. Daarom kiezen ze ervoor om het eerst zo goed mogelijk uit te denken, voordat ze overgaan tot publicatie.

Zou het Instagram nu dan eindelijk lukken?
Instagram wil niets liever dan dat het videoplatform een plek is waar geweldige content gedeeld wordt, ongeacht hoe deze gemaakt is. Zo behouden de videomakers de vrijheid om te creëren wat ze willen, en dat is het allerbelangrijkste. Toch blijven ze optimistisch over verticale video’s. “Verticaal voelt natuurlijk en meeslepend,” zegt Instagram-productmanager Ashley Yuki. Verticale video’s werken het beste voor videomakers die een ‘up, close & personal’-gevoel willen overbrengen. Denk hierbij aan de ‘Love Triangle’-serie van Ariel of de IGTV-video’s van Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Een horizontaal formaat is handig voor content waar veel beweging in zit, zoals sport en natuurlijk wanneer er meerdere mensen in een frame moeten passen. 

Het socialmediaplatform hoopt dat creators hun videocontent gaan cross-posten op IGTV, zodat de app in de toekomst meer gebruikt zal gaan worden.