
Honderd verschillende soorten content, kanalen en doelgroepen? Je ziet door de bomen het bos niet meer! Tijd voor een strak overzicht. Maar hoe pak je dat aan? Je raadt het al: met een contentkalender!
Waarom? Zo weet iedereen wat er gemaakt of geschreven moet worden én wanneer het live moet staan. Maar dat zijn niet de enige voordelen.
Méér voordelen van een contentkalender:
- Geen last minute writersblock, omdat je vooraf bedenkt wat je gaat plaatsen.
- De content staat al voor een hele maand klaar, omdat je het vooraf hebt kunnen maken.
- Je bent frequent aanwezig op social media.
- Je doelgroep weet dat je regelmatig content plaatst en blijft hiervoor terugkomen.
- De basis staat. Heb je last minute een leuke inhaker? Die kan altijd tussendoor!
- Het is een efficiënte manier van werken aan je eigen contentmarketing!
Oké, genoeg voordelen dus. Klaar om content te knallen? Met deze vijf stappen helpen we je op weg.
Stap 1: Bedenk verschillende soorten content.
Beslis zelf welke vormen van content jij met je doelgroep wilt delen. Richt je wekelijkse content in met een terugkerend format, bijvoorbeeld een wekelijkse blog of elke twee weken een inspirerende video. Maak een lijstje van de soorten content die je wilt gaan maken.
Stap 2: Bepaal de platformen.
Op welke platformen wil je zichtbaar zijn als bedrijf? Houd hierbij rekening met je doelgroep en de boodschap die je wilt overbrengen. Maak je bijvoorbeeld content die gericht is op de zakelijke markt? Deel het op LinkedIn! Visuele content? Ga voor Instagram! Content gericht op jongeren? Dan is het tijd om je in TikTok te verdiepen! Zet alle platformen die voor jouw bedrijf relevant zijn op een rij en koppel daar je terugkerende formats aan.
Stap 3: Stel doelen op.
Maak een overzicht van welke doelen je wilt bereiken met je content. Wil je dat je content voor meer traffic naar je website gaat zorgen? Of is een verhoging in engagement het doel? Ook het aangaan van interactie om dichter tot je doelgroep te komen, kan een doel van je content zijn. Vanuit deze doelen bekijk je weer welke KPI’s je hieraan hangt. Want, hoe cliché ook: meten is weten.
Je weet nu wat je wilt gaan maken, op welke kanalen je dit gaat uitzetten en met welk doel je dit gaat doen. Nu is het tijd om alles in een kalender te zetten.
Stap 4: Maak de kalender.
De daadwerkelijke contentkalender hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit kan al een simpel Excelbestand zijn met de maanden en weken die nog komen. Zie hieronder een voorbeeld van hoe wij dit hebben opgesteld voor onze eigen content:

Stap 5: Invullen maar!
Bepaal wanneer en hoe vaak je jouw contentformats wilt delen. Zorg hierbij voor een vaste opzet per week of maand. Dit creëert rust en je volgers weten op deze manier wanneer ze wat kunnen verwachten. Geef iedere contentvorm een vaste kleur, zodat je bij het maandoverzicht goed kunt zien wat wát is. Wil je weten wat het beste moment is om je content te plaatsen? Bekijk de statistieken van het desbetreffende platform. Maar het belangrijkste is: testen, testen, testen! The only way om erachter te komen wat wel en niet werkt voor jou en je doelgroep.
Content: anywhere, anytime!
De contentkalender staat. Nu is het voor iedereen duidelijk wat je de komende tijd aan content gaat creëren en plaatsen. Plan tijd in om de verschillende soorten content te ontwikkelen. Spreek bijvoorbeeld af dat je voor iedere eerste dag van de volgende maand alle content van die maand al hebt klaarstaan en hebt ingepland. Zo vermijd je alsnog last minute stress. Succes!