Influencermarketing: handige tips.

02 december 2020
Contentmarketing

De snelle opkomst en explosie van social media zorgde voor de snel stijgende populariteit van influencermarketing! Lijkt het jou nou ook interessant om dit voor jouw bedrijf in te zetten? Ja? Mooi! Wij hebben een aantal superhandige tips op een rijtje gezet, zodat je niet de mist in gaat. Lees ze door, schrijf ze op en ga vlammen met die influencermarketing! đŸ”„

TIP 1 – RULES.
Goed, je hebt dus een influencer voor jouw marketingstrategie gestrikt. Voordat hij of zij jouw producten of diensten gaat promoten, is het slim om eerst om tafel te gaan zitten. Pak een grote kop koffie of muntthee en ga samen door de regels van de Reclamecode heen. Oh, een friendly Ă©n belangrijke reminder: op 1 november van dit jaar is de nieuwe Mediawet ingegaan. 

TIP 2 – KIDDOS.
Zet geen influencers in die twaalf jaar of jonger zijn. Je mag kinderen tot en met twaalf jaar simpelweg niet rechtstreeks pushen en prikkelen tot het maken van reclame. Dit staat vastgelegd in de Reclamecode en daar moet je je aan houden. Period. 

TIP 3 – DON’T BE A CATFISH.
Net zoals in het bekende MTV-programma, komt ‘catfishing’ ook in de marketingwereld voor. Zeker op social media, waar je gemakkelijk nepaccounts kunt aanmaken. Maar doe dit alsjeblieft niet! Het is namelijk verboden om systematisch of in bulk profielen voor valse en/of niet-bestaande identiteiten aan te maken om zo jezelf, een product of dienst te promoten. Door nepaccounts in te zetten voor je promotie, worden volgers onjuist geĂŻnformeerd. 

Twee jaar geleden ontstond er grote ophef in Nederland doordat een bekende zanger dit deed om zijn imago op te poetsen. Hij zette met nepaccounts fictieve fans in op social media. Weet je nog wie wij bedoelen? Tromgeroffel… đŸ„ Juist! Het was singer-songwriter Dotan. In principe kan ieder bedrijf doen wat Dotan deed, om zo meer likes en interactie te genereren. Maar onthoud dat dit hartstikke verboden is en dus een absolute DON’T.  

TIP 4 – WEES TRANSPARANT.
Je wilt dat jouw bedrijf en de influencer die jij inzet transparantie uitstralen naar volgers en kopers, toch? Dan is dit een hĂ©le belangrijke tip! Weergeef in de comments niet alleen positieve reacties, maar ook de negatieve reacties. Laat je alleen positieve reacties zien? Dan worden de comments gefilterd en ontstaat er een beeld over jouw product of dienst dat niet gebaseerd is op de hele waarheid. Zo creĂ«er je een misleidend beeld en dit gaat ten koste van de transparantie. Trust us, dit wil je niet. So just don’t. 

TIP 5 – KENBAAR MAKEN VAN SPONSORING.
Wanneer je een influencer voor jouw bedrijf wilt inzetten, zorg dan dat de influencer zijn of haar volgers niet om de tuin leidt. Maak samen duidelijke afspraken en zorg ervoor dat je als bedrijf eerst akkoord gaat voordat er iets gepost wordt. Dus als je iets promoot via een influencer, laat de influencer dan altijd – lees: altijd! – vermelden dat het gaat om sponsoring. Dit kan op verschillende manieren. We zetten hieronder voor een aantal kanalen wat voorbeelden op een rijtje. 

Youtube en IGTV – via een gesproken bericht:

  • Deze video is mede mogelijk gemaakt door (adverteerder).
  • Deze video bevat een betaalde samenwerking met (adverteerder). 
  • Bedankt (adverteerder), voor het toesturen van de producten. 

Instagram (Stories), Snapchat, Facebook, Twitter of TikTok – via hashtags en tekst: 

  • #ad.
  • #adv.
  • #collab.
  • Gekregen van (adverteerder).
  • Samenwerking met (adverteerder). 

Zo, nu ben je op de hoogte van wat je wel en wat je niet moet doen wanneer je influencermarketing inzet. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken wat het voor jouw bedrijf kan betekenen. Er valt veel winst te behalen als je je netjes aan de regels houdt en de bovenstaande tips gebruikt. Succes! đŸ˜‰