
Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw…ideaal weer om met de fiets naar je afspraak te gaan. Je stapt de deur uit en pakt je fiets, maar je ziet al direct de grootste ergernis in de vroege ochtend: een lekke band. Even snel plakken dan maar, maar dat is al een tijdje terug. Hoe moest dat ook alweer? Gelukkig bestaan er genoeg video’s die je uitleggen hoe dit werkt. Het is dan ook niet gek dat YouTube de op één na grootste zoekmachine van de wereld is. Maar hoe werkt YouTube als zoekmachine?
Een familie van zoekmachines
Hoe de zoekmachine van YouTube precies werkt, dat geven ze natuurlijk niet prijs. Wat we wel weten is dat YouTube sinds 2006 van Google is en dat daarmee de twee grootste zoekmachines ‘familie’ van elkaar zijn. Google heeft laten weten dat ze een totale omzet van maar liefst 26 miljard dollar hebben, althans in 2016. YouTube is hier onderdeel van, maar specifiekere cijfers worden er niet genoemd over het videoplatform.
Wees relevant
YouTube heeft als doel de meest relevante zoekresultaten te laten zien aan de kijker. Waarom? Daar verdienen ze simpelweg meer dollars mee. Het platform is aan het concurreren met de televisiewereld. Niet alleen qua kijkers, maar ook op het gebied van reclame en adverteren. Video’s die lang bekeken worden, doen het bijzonder goed bij het videoplatform. De kijkduur van een video is zelfs zo belangrijk, dat kleine kanalen goed kunnen concurreren met de grotere kanalen op YouTube.
60.000 keer sneller
Ook Google heeft in de zoekopties video’s toegevoegd. Dit maakt het nog makkelijker om bijvoorbeeld een video te zoeken van iemand die een band plakt. Maar waarom willen we graag video’s zien? Beelden worden ten eerste 60.000 keer sneller verwerkt in de hersenen dan tekst! Van nature trekt beweging onze aandacht, niet gek dus dat video zo goed werkt. En zeg nu zelf: een video waarin iemand een band plakt is minder moeite dan een instructieboekje door te lezen toch? We kunnen het op die manier beter onthouden. Het is zelfs zo dat we slechts 10% onthouden van wat we lezen, 20% van wat we horen en 30% van wat we zien. Nu vraag je je vast af hoe dit zit bij video, waarin het gecombineerd is: dat is maar liefst 50%! Redenen genoeg om informatie via een video te verspreiden dus.
Ervaren
Laat je iemand iets doen, ervaren of meemaken? Dan onthoudt diegene daar een dikke 80% van! Om die reden geeft YouTube je de kans om ook hun platform te ervaren.