“Biggest internet event in history.”

23 augustus 2018
Campagnes

Naast schattige kattenfilmpjes en DIY-tutorials vind je nog veel meer op YouTube. Er wordt gelachen, gehuild en gevlogd over van alles en nog wat. Maar wat scoort nu echt goed op dit prachtige platform? Juist, drama! Het is niet chique, helemaal niet informatief, maar iedereen smult er weleens van. Dus toen YouTuber KSI zijn aartsrivaal Logan Paul uitdaagde voor een bokswedstrijd, ontplofte het internet. Dit wordt misschien wel ‘het grootste internetevenement uit de geschiedenis’.

Uh, wie?
Nu denk je misschien, wie zijn deze zogenoemde YouTubesterren? Logan Paul kun je nog kennen van zijn avontuur in een Japans zelfmoordbos. Of de keer dat hij een rat onder stroom zette met een taser. Kortom, een gezellig impulsieve gozer die alles doet voor views. In de andere hoek Olajide William “JJ” Olatunji a.k.a. KSI. Hij werd bekend met FIFA-video’s en richt zich tegenwoordig op het produceren van muziek. Daarnaast is hij niet schuw voor een beetje drama. Na zijn overwinning op FIFA-YouTuber Joe Weller kreeg hij de smaak te pakken en daagde hij de populaire Logan uit voor een gevecht. Heel erg nieuw is zo’n YouTubebokswedstrijd dus niet. Maar met 1.6 miljoen live kijkers en een kleine 13 miljoen views op YouTube bleek dit een aardig lucratieve business.

Matthijs vs. Jeroen
Stel je even voor dat Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw het duel aangaan op live televisie. Het loopt compleet uit de klauwen, heel Nederland kijkt mee. Ze gooien alles in de strijd. Een speciale uitzending van DWDD met alle faalmomenten van Jeroen Pauw. Eva Jinek die in Pauw een boekje opendoet over het privéleven van Matthijs. RTL Boulevard die een 3 uur durende special uitzendt met reacties van BN’ers. Dat zou de grootste pr-stunt in de Nederlandse tv-geschiedenis zijn. Een beetje overdreven voor televisie, maar op YouTube heel normaal.

Marketingmachine op volle toeren
Het lijkt allemaal vrij onzinnig, maar online ruzie maken levert views op. Logan Paul en KSI zijn samen goed voor bijna 40 miljoen volgers. Het voorprogramma van het evenement bestaat uit een gevecht tussen hun kleine broertjes: Jake Paul en Deji Olatunji. Dat zijn weer 25 miljoen volgers erbij. Dit opstootje is inmiddels uitgegroeid tot een marketingmachine. Twee persconferenties, face-to-face confrontaties, een disstrack en talloze video’s verder. De machine draait op volle toeren. Met 21.000 toeschouwers en miljoenen online kijkers, belooft het een groots evenement te worden. Hét bewijs van de enorme invloed die influencers kunnen hebben.

Hypebeasts van het internet
Online is de strijd al begonnen, maar zaterdag 25 augustus barst het echt los. Of je het nu onzin vindt of juist bewondert. Dit zijn pure entertainers die straks de show van hun leven weggeven. Ze weten dondersgoed dat ze gehaat worden, dat ze niet serieus genomen worden, maar ze weten dat de hele wereld straks zal kijken. Een hype creëren kunnen ze wel. Nu is het afwachten of ze ook nog kunnen boksen.