Heineken: The Dilemma.

10 december 2020
Campagnes

Als hoofdsponsor van de Champions League liep Heineken in 2016 tegen een probleem aan. 72% van de Italiaanse voetbalkijkers keek namelijk in hun eentje naar de Champions League. Dit was een zakelijk probleem (lees: minder bier verkocht) én een merkprobleem. Heineken bedacht daarom een gruwelijk, toffe marketingstunt: The Dilemma. Eentje die voor velen herkenbaar zal zijn! 

Heilige traditie.  
Italianen zijn echte voetbalfanaten en staan bekend om hun liefde voor de sport. Dit maakt Italië één van Heinekens belangrijkste markten in Europa. Best gek, omdat samen met vrienden naar wedstrijden kijken juist een heilige traditie is in Italië. Zo ontstond Heinekens ‘Champion the Match’-campagne. 

Eén kans.
De stunt vond vlak voor de UCL-wedstrijd Roma – Real Madrid plaats, in het Olympisch Stadion in Rome. Heineken had dus maar één kans om de stunt te laten slagen. The moment you’ve been waiting for: The Dilemma! Want wát was dan het dilemma? Simone, voetballiefhebber en ‘slachtoffer’, kijkt altijd met zijn vrienden naar de Champions League. Totdat hij een onweerstaanbaar aanbod krijgt: een vip-kaart voor de wedstrijd van zijn favoriete club tegen Real Madrid. Natuurlijk, zoals Heineken al verwacht had, kiest hij voor het kaartje en laat hij zijn vrienden zitten. Hij wringt zich door allerlei bochten totdat de wedstrijd eindelijk plaatsvindt. Vijftien minuten voor het startfluitje van de wedstrijd slaat Heineken zijn slag en dit leidt tot een wel heel onverwachte wending. 

Simone krijgt een live videoboodschap van zijn vrienden en onder druk van het hele stadion maakt hij de keuze om tóch naar zijn vrienden te gaan. Vervolgens denkt hij dat hij naar het dak loopt, waar een helikopter staat die hem naar zijn vrienden zal brengen. Maar wanneer hij de deur naar het dak opent, stapt hij een ruimte binnen die identiek is aan de woonkamer van zijn vrienden. En wie staan daar op hem te wachten? Yes, zijn vrienden! ❤️ De boodschap is duidelijk: kijk samen met je vrienden naar de Champions League onder het genot van een ijskoud Heineken-biertje! 🍺 Check de video hieronder.

 

Miljoenen views zonder mediabudget.
De impact van de spraakmakende stunt was groots! Binnen enkele dagen kreeg de video nationale en internationale pr-bekendheid. Hij kreeg miljoenen views op social media 👉🏼 zonder mediabudget. De video haalde nieuwsuitzendingen, de voorpagina van 9GAG, belangrijke sportkranten en zelfs een Nederlands tv-programma. De video werd op meer dan driehonderd websites over de héle wereld spontaan gedeeld en gepost in drie weken tijd. In totaal werd de stunt 13.514.549 keer vertoond. Wow!