
Een idee kan geweldig klinken in de vergaderruimte, maar zodra het de wereld in geslingerd wordt, is het misschien toch niet meer zo fantastisch als je dacht… Marketingfouten overkomen de besten. Ze kunnen zowel entertainend als educatief zijn. Maar sommige acties lopen nog rampzaliger af dan de zangcarrière van Jamai.
In een tijd waar gelijkheid en vrijheid een grote rol speelt, weet Dove daar goed in mee te gaan. Al dertien jaar gaat de ‘Real-Beauty’ campagne met de boodschap ‘je bent mooier dan je denkt’ succesvol mee. Het merk wordt enorm gewaardeerd om haar pro-vrouw marketing.
Maar, in 2017 bracht Dove een video uit die compleet tegen hun boodschap in ging. Volgens experts heeft Dove dertien jaar aan pro-vrouw marketing teniet gebracht. In de video is te zien hoe een donkere vrouw een bruin shirt uittrekt, waar vervolgens een blanke vrouw met een wit shirt onder vandaan komt. Het filmpje werd op social media als racistisch bestempeld. Er ontstond een massale #boycottDove. Dove verwijderde het filmpje en verontschuldigde zich via twitter.

Het is niet de eerste keer dat Dove deze fout ondergaat. In 2011 maakte het merk al excuses voor de advertentie voor hun ‘VisibleCare’-douchegel. Waarin een foto van een donker model werd gebruikt als ‘voor’, en een blank model voor de ‘na’-foto, met de tekst ‘voor een mooiere huid’. Enkel één jaar later, in 2012, kreeg Dove opnieuw kritiek voor de tekst ‘voor normale tot donkere huid’ op de Summer Glow Lotion.
Moraal van het verhaal: De madness en overstroming aan negatieve reacties op deze commercials, laat de kwetsbaarheid van merken in een tijd van socialmedia maar weer extra zien. En dan is het al te laat om verstoppertje te spelen. De processen voor het creëren en goedkeuren van content binnen bedrijven, zijn daarom erg belangrijk om fouten te voorkomen. Van elke fout kunnen we wat leren!