Team YouTube Shorts of team TikTok?

22 juli 2022
Crowdmedia

Een platform speciaal voor (korte) video’s in staand formaat. Sinds 2017 bestaat het en met meer dan een miljard actieve gebruikers wereldwijd gaat TikTok als een speer. Maar YouTube gaat een concurrentiestrijd niet uit de weg en lanceerde een jaar geleden YouTube Shorts: korte video’s van maximaal 60 seconden, waar je uiteindelijk onbewust de hele dag doorheen zit te scrollen.

YouTube kennen we natuurlijk al járen, maar YouTube Shorts is vers van de pers. Het platform wilde gebruikers stimuleren om zelf content te maken en te uploaden en riep daarvoor Shorts in het leven. Via YouTube Shorts kun je video’s van maximaal 60 seconden maken en uploaden. Je kan de video’s in de app bewerken door onder andere muziek toe te voegen en filters toe te passen. De achterliggende gedachte van Shorts: uploaden kan altijd, waar en met wie je maar bent én het enige wat je nodig hebt is je smartphone.

Concurrentie ligt op de loer.
Met YouTube Shorts heeft TikTok er een waardige concurrent bij. TikTok is een socialmediaplatform waar gebruikers korte video’s kunnen uploaden, bekijken en delen. De For You-page staat vol met trending TikToks óf video’s van TikTokkers die je volgt. Wat voor filmpjes dat zijn? Op TikTok komt van alles voorbij, van dansjes tot challenges. En alles kan tot in de puntjes worden bewerkt met filters en verschillende sounds.

Uniek? Identiek!
Video’s uploaden en muziek, video, tekst en ondertiteling toevoegen? Check! De snelheid van je video aanpassen? Check! Filmen met een timer? Check! De overeenkomsten tussen YouTube Shorts en TikTok vormen een mooie afvinklijst. Op beide platformen wordt je video na het uploaden ook weergegeven op volledig scherm en kan er eindeloos gescrolld worden door andere video’s. Daarna kan je analyseren hoe je video is bekeken en of je volgers of abonnees zijn toegenomen.

1-0 voor YouTube Shorts.
De twee videoplatformen lijken misschien een exacte kopie van elkaar, er zijn wel degelijk verschillen. YouTube Shorts is voorzien van een gigantische muziekbibliotheek vergeleken TikTok. Daarnaast is Shorts voorzien van een dislike-knop en een planningstool. Bovendien kan er geselecteerd worden of de video bedoeld is voor kinderen en kan de Short worden bewerkt nadat je hem hebt geüpload. Oók kun je een link van de Short doorsturen naar vrienden, zodat alleen zij deze kunnen zien. Puntje voor YouTube Shorts!

TikTok scoort de gelijkmaker.
TikTok is voorzien van een gigantische filter-bibliotheek. En daar kan YouTube nog wat van leren, want bij Shorts kun je alleen elementen als helderheid en toon aanpassen. Op TikTok kun je bovendien video’s van andere gebruikers aan je eigen video toevoegen aan de hand van een duet-functie. Maar dit is niet het enige, want TikTok heeft ook Q&A-functie. Hiermee kun je antwoorden geven op de vragen van andere TikTokkers. Daarnaast kun je je TikTok op privé zetten, waardoor alleen de maker toegang heeft tot de video. En niet geheel onbelangrijk: TikTok geeft je de mogelijkheid om te adverteren in de app. Daar krijgen wij als contentmarketeers natuurlijk vlinders van in onze buik. 🦋

Dat er meerdere platformen zijn speciaal voor korte video’s, zegt natuurlijk al genoeg. We vinden het kennelijk héérlijk om eindeloos te scrollen tot we er een zere duim van krijgen. En beide platformen hebben zowel voor- als nadelen. Maar omdat je op TikTok kunt adverteren, zetten wij de eindstand op 2-1 voor TikTok. We zijn nou eenmaal contentmarketeers. Welk kanaal is jouw favoriet? TikTok of YouTube Shorts?