Van nipplegate naar de eerste YouTubevideo.

16 juni 2018
Contentmarketing

Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Wie? Waarschijnlijk zegt dit drietal je niets, maar toch kijken een miljard mensen per dag naar hun platform. Zij zijn namelijk de oprichters van Youtube! Hoe dit platform tot stand kwam? Iets met Janet Jacksons Nipplegate en een dierentuin. Lees je mee?

Dé nipplegate
Het is 1 februari 2004 wanneer er in het Reliant Stadium in Houston een American footballwedstrijd wordt gespeeld. De New England Patriots trokken aan het langste eind, de Carolina Panthers dropen af. Eindstand: 32-29. Deze wedstrijd ging de boeken in. Niet om de uitslag, de winnaar of het stadion, maar om wat er tijdens de rust gebeurde. Justin Timberlake en Janet Jackson traden samen op. In de laatste zin van ‘Rock your body’ zong de zanger: ‘’I’ll bet I have you naked by the end of this song’. Hij trok íets te hard aan het korset van Janet Jackson, en de nipplegate werd een feit.

De eerste YouTubevideo
Het is een paar maanden na het incident met Timberlake en Jackson als Jawed Karim de beelden probeert terug te vinden op het internet. Dat had zoveel voeten in aarde, dat er werd besloten dat er een platform moest komen dat het delen van video’s makkelijker maakte.

Zaterdag 23 april 2005, 20.27 uur. De allereerste YouTubevideo is een feit! Onder gebruikersnaam Jawed werd het filmpje ‘me at the zoo’ geüpload. Het filmpje duurt slechts 19 seconden en is opgenomen voor de olifanten in een dierentuin in San Diego. Hoewel die video niet heel bijzonder was, werd het met 5,1 miljard views de best bekeken upload ooit!

Feiten op een rijtje
·         YouTube heeft inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers
·         Samen kijken zij ongeveer 4 miljard video’s per dag, wat goed is voor 1 miljard uur
·         400 uur per minuut aan nieuw materiaal op YouTube (in 2015)
·         Meer dan 11,8 miljoen Nederlanders bezochten het platform in oktober 2017

Succes leidt tot concurrentie
De cijfers liegen er niet om, YouTube is een ontzettend belangrijk videoplatform. Geen wonder dus dat andere partijen graag de concurrentie aangaan. Denk bijvoorbeeld aan Vimeo, Facebook of eigen videoplatformen zoals Linda.TV of Appie Today.

Ben je benieuwd naar een vergelijking tussen YouTube en andere videoplatformen? Lees dan deze blog eens!