
Denk je aan online video’s? Dan denk je aan YouTube. De grondlegger van de videoplatformen. Met meer dan 4 miljard bekeken video’s per dag, lijkt de concurrentiestrijd wel bepaald. Maar is dit wel zo? We vergelijken de vier meest gangbare videoplatformen om je video’s te delen.
YouTube
Het bekendste videoplatform ter wereld is opgericht om video’s makkelijker en sneller te delen. Met meer dan 1 miljard gebruikers kun je via dit kanaal veel mensen bereiken. Daar zit direct een nadeel aan vast, want je moet opvallen om gezien te worden. Het platform kent zoveel video’s, dat het 19.971 jaar duurt om alles te bekijken. Heb je eenmaal de aandacht? Dan bestaat de kans dat je kijker afgeleid wordt door de voorgestelde video’s aan de zijkant. Een dikke plus is dat je het videoplatform gratis kan gebruiken. Daarmee stem je wel in dat YouTube mede-eigenaar is van je videocontent. Zij beheren je data en geven jou alleen toegang tot de basisstatistieken. Je kunt zien wat het kijkgedrag is maar wie je kijkers zijn, waar ze vandaan komen en wat ze interessant vinden.
Facebook
Facebook investeerde de afgelopen jaren veel in video’s op het platform. Zo kun je inmiddels het kijkgedrag uit je statistieken halen en speelt een video automatisch af in iemands tijdlijn. Dat laatste zorgt voor meer views, maar dan moet er wel voor zorgen dat je video opvalt tussen al die berichten van vrienden en gelikete pagina’s. Op Facebook doen actualiteiten, entertainment en virale content het goed, omdat ze meteen en snel bekeken kunnen worden. Heb je andere content? Dan is Facebook niet je kanaal. Als laatste is het terugvinden van die ene toffe video echt een kriem.
Vimeo
Niet voor niets is Vimeo een anagram van movie. Ook op dit platform kan je video’s delen, en wel in verschillende bestandsformaten. Een groot voordeel is dat Vimeo geen advertenties laat zien. Wat het verdienmodel is? Je kan tot 500mb aan videomateriaal gratis uploaden per week. Wil je vaker en meer uploaden? Dan zul je een abonnement af moeten sluiten. Vimeo wordt vaak gebruikt voor het delen van kwalitatieve video’s gemaakt door creatievelingen. Na het uploaden kan je de videolink aanpassen, waardoor deze makkelijker te delen is. Ook de videoplayer is te customizen. Handig voor als je hem op je website wil embedden. Daarnaast kan je de video beveiligen met een wachtwoord. Wel trekt Vimeo minder bezoekers dan YouTube.
Je eigen platform
Steeds vaker ontwikkelen merken hun eigen platform. Denk bijvoorbeeld aan Linda.tv of Appie Today. Het beginnen van een eigen platform heeft een aantal voordelen. Zo kan je de videoplayer volledig aanpassen aan je eigen huisstijl, blijf je beheerder van de content die je plaatst, kan je de kijker een kant op sturen en erg belangrijk; alle data is en blijft van jou. Je weet precies wat je kijkers leuk vinden en wanneer ze afhaken. Dat maakt het optimaliseren van je video’s een stuk gemakkelijker! Het enige nadeel is dat je zelf aan de slag moet en kost tijd en geld.
Kies je platform!
Twijfel je welk platform bij jou past? Kijk dan vooral naar wat je wilt bereiken. Daarnaast is het ook mogelijk om platforms te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een teaser voor Facebook en de volledige video op YouTube. Op deze manier pak je van beide kanalen de voordelen. Gekozen voor YouTube? Lees dan hier hoe je dat succesvol in kan zetten als bedrijf!