
Is taal zeg maar niet echt jouw ding? Logisch. Niet iedereen is nou eenmaal een taalwonder. Zinnen die ‘hun’ als onderwerp hebben of een tekst waar een d’tje of een t’tje te veel of te weinig in staat: het schrijven van goede content is nog best lastig. Maar hoe kun je dat nou voorkomen? Wij geven je een aantal tips!
Laat je tekst een dag liggen
Snel die tekst de deur uit, want stress, tijd te kort en deadlines. We kennen het allemaal. Maar als je nou net ietsje eerder begint, ben je ook ietsje eerder klaar. En dan kan je je tekst nog even aan de kant leggen en er op een later moment met een frisse blik naar kijken. Dan vallen die spelfouten – die er gisteren heus ook al waren – veel eerder op. En door het font en de kleur te veranderen, wordt het nog makkelijker om de taal- en spelfouten in je tekst te ontdekken. Er schuilt een ware Sherlock in ons allemaal!
Check, check, dubbelcheck
Laat je tekst checken door een echte taalnazi. Iemand die het Groene Boekje van binnen en buiten kent. Zo iemand die je altijd ongevraagd loopt te verbeteren. Diegene kan je tekst vast checken op taal- of spelfouten, leesbaarheid en inhoud. Dan kun jij de show stelen met een foutloze tekst.
Laat je tekst voorlezen
Je kunt natuurlijk je collega, huisgenoot of buurman lief aankijken en vragen of hij je tekst wil voorlezen, maar de voorleesfunctie in Word is misschien een makkelijkere optie. Als je tekst wordt voorgelezen, hoor je sneller welke typfouten er in je tekst staan en welke woorden er dubbel in staan.
Print het uit!
Geen taalwonder in de buurt? Print je tekst uit. Vaak heb je de tekst al honderd keer doorgelezen op het scherm, waardoor je over je eigen fouten leest. Een uitgeprinte tekst lees je op een andere manier, waardoor je er meer fouten uithaalt. Markeerstift in de aanslag en gaan!
Klaar om te shinen met een tekst zonder typ-, taal- en spelfouten? Hé ho, let’s go!